eJollas-moduulit: eLearning-moduulien tuotanto

Työnantaja: Jollas Instituutti
Kategoria(t): Verkko-opetus
Tekniikka: adobe Captivate, Adobe Photoshop, Adobe Soundbooth
Aikataulu: 3/2011-2/2014Kuvaus:

Jollas Instituutissa yksi keskeisimmistä työtehtävistäni on ollut verkossa opiskeltavan itseopiskelumateriaalin tuottaminen ja päivittäminen. Vastuullani ovat olleet muun muassa S-ryhmän yleisperehdytysmateriaali sekä osuuskauppojen ja SOK:n ja sen tytäryhtiöiden perehdytysmateriaalit. Suuri osa materiaalista on tuotetty yhteistyössä asiakkaiden kanssa, jolloin olen toiminut projektin projektipäällikkönä.

Itseopiskelumateriaali koostetaan tyypillisesti 10-20 minuuttia kestäviksi kokonaisuuksiksi, moduuleiksi. Ne sisältävät tekstiä, kuvia, ääntä, animaatioita ja videoita. Materiaalin lomassa käytetään usein myös erilaisia harjoitteita. Lopussa on usein mm. monivalintatehtäviä sisältävä testi.

Tyypillisesti materiaalissa edetään lineaarisesti näkymästä toiseen, mutta niissä on myös mahdollista siirtyä sisällysluettelon avulla haluamaansa kohtaan. Toisinaan rakennetta myös rikotaan erilaisin keinoin.

Materiaalit koostetaan Adobe Captivaten avulla. Kuvat käsitellään Adobe Photoshopin avulla. Lisäksi monissa moduuleissa hyödynnetään ääntä. Äänet nauhoitetaan omassa studiossa, lukijoina toimivat ammattispiikkaajat. Äänet editoidaan Adobe Soundboothin avulla.

Jollaksen eLearning-itseopiskelumateriaalien tuotannossa olen harjaantunut niin multimediatuotannossa kuin moduulien pedagogisessa suunnittelussa. On mielenkiintoista työstää eri multimediaelemettejä sisältävää materiaalia, joka parhaalla mahdollisella tavalla pitäisi opiskelijan mielenkiintoa yllä sekä auttaisi häntä oppimaan uusia asioita.